Burgerinspraak, burgerparticipatie en burgerbetrokkenheid zijn verschillende termen die vaak op hetzelfde neerkomen. Namelijk: het wettelijke recht van burgers om mee te denken over beleidsontwikkelingen die hen aangaan.
Burgerinspraak wint volgens Maja Ročak aan populariteit, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. In haar onderzoek naar burgerparticipatie bij stedelijke vernieuwing pleit de lector Sociale Veerkracht bij Fontys Sociale Studies voor alternatieven.
Het is allemaal goed bedoeld, weet Ročak. “Maar wie zitten er aan de knoppen? Het zijn vaak witte, hoogopgeleide mensen die de kar trekken van stedelijke vernieuwingsprojecten. Zij nodigen de inwoners via brieven met vaak ingewikkelde taal uit om naar inspraakavonden te komen. Of ze organiseren ‘wijksafaris’ voor de professionals en zijn dan verbaasd als ze weinig aansluiting vinden bij de bewoners."
Conflicten horen daarbij, verzekert de lector. “Het is mogelijk dat bewoners, de gemeente en ontwikkelaars uiteenlopende standpunten innemen. Het met elkaar oneens zijn, hoort echter bij een democratische samenleving en de bewoners moeten als een politieke actor herkend worden.”
Lees meer in 'Conflicten horen erbij'
Bron: BRON is het onafhankelijke nieuwsmedium van en voor Fontys Hogescholen