In 2040 zijn er 2,6 miljoen 75-plussers. Dan is er schaarste aan personeel in de zorg en zijn er minder mantelzorgers. Om hierop in te spelen zijn tot 2030 40.000 zorggeschikte woningen nodig.
Het ontwikkelen van deze woningen vraagt om een gedeeld begrippenkader en bouwkundige vereisten voor nieuwbouw en transformatie. Daarnaast zijn nieuwe arrangementen van welzijn en zorg nodig. Dit in samenspel met de informele zorg en door het stimuleren van zorgzame gemeenschappen.
Om op deze manier te komen tot een toekomstbestendig woon-zorglandschap.
Arrangementen van wonen, welzijn en zorg
Mensen met een intensieve of complexe zorgvraag hebben, naast een geschikte woning, behoefte aan zorg, ondersteuning en dienstverlening. Centraal staan het stimuleren en faciliteren van het zelfstandig wonen van de senior, het behouden van eigen regie, vitaliteit en het blijven meedoen in de samenleving.
Zorgzame gemeenschappen cruciaal
In een gebieds- of complexgerichte aanpak is aandacht voor het ontwikkelen en versterken van zorgzame gemeenschappen cruciaal. Met het toenemende tekort aan beroepskrachten in zorg en welzijn neemt het belang van informele zorgverleners toe. Denk aan mantelzorgers, vrijwilligers, buren, naasten en vitale senioren zelf. Zij dragen allen bij aan de kwaliteit van leven voor kwetsbare senioren, en helpen zorgverleners te ontlasten.
Lees meer: Zorggeschikt wonen voor senioren
Bron: Platform31