Waar staan we? En hoe gaan we verder om in 2027 de nieuwe Multifunctionele Accommodatie De Brug in gebruik te kunnen nemen? “Er wordt nu écht doorgepakt”, merkten bestuursleden tijdens een bijeenkomst op 22 januari.
De bijeenkomst op 22 januari was belegd om weer eens te kijken waar we staan met De Brug. Er was een grote opkomst. Met veel bestuursleden bij elkaar. Dat waren bestuursleden van de verenigingen maar ook van organisaties die veel gebruik maken van ter Aa!
De noodzaak van Omnipark De Brug
De Multifunctionele Accommodatie moet voor de komende decennia het kloppend hard van Erp worden. Dat is de insteek. Om dat te bereiken, is het belangrijk dat er wordt samengewerkt, zo benadrukte Yvette Bloemen als voorzitter van stuurgroep De Brug. Zij merkt dat de animo nog altijd onverminderd groot is.
“We hebben met zijn alle dezelfde doelen. Namelijk: zorgen dat jong en oud kan blijven bewegen en zorgen dat Erp het Erp kan blijven dat het nu is. Dat is: sterk in het organiseren van prachtige grote evenementen, zoals Lost in Music en de pronkzittingen van de Uilen. Maar ook het laagdrempelige ontmoeten. Het kaarten, biljarten, dansen en zingen. Kortom: een centrum zijn voor het hele dorp. En dat alles in een omgeving is aangepast aan de toekomst. Dus met een energieneutraal gebouw en met sportvelden waar nieuwe technologie in is verwerkt om energie op te wekken.”
Bestemmingsplan en voorbereiding MFA
Mari Rovers lichtte als projectleider van Omnipark de Brug namens Gemeente Meierijstad de huidige status van Omnipark De Brug toe. Nog niet alle benodigde grond is verworven, zegt hij. Toch is de gemeente al in een vergevorderd stadium met het nieuwe bestemmingsplan. Dat moet eind 2024 klaar zijn. Dat plan is breed ingestoken. Ook de herinrichting van het gebied, onderzoeken naar licht, geluid en flora/fauna én een voorlopig ontwerp van de MFA maken hier onderdeel van uit.
De projectleider had goed nieuws: het college onderzoekt momenteel of de voorbereidingen voor het realiseren van de MFA zelfs naar voren getrokken kunnen worden. De eerder geplande stappen voor 2025 zouden dan in 2024 worden opgepakt.
Eerder is al bepaald hoeveel ruimte alle huidige gebruikers in het nieuwe MFA nodig hebben. Met de wensen van de gebruikers gaat een architectenbureau in 2024 al aan de slag om tot een voorlopig ontwerp te komen.
Deze maand nog selecteert de gemeente een bureau dat de realisatie van de sportzone op gaat pakken. De voetbalvelden, korfbalvelden en tennis- en padelbanen worden dan in 2025 aangelegd. Vervolgens kan Waterschap Aa en Maas aan de slag met de 1e fase van de aanleg van de ecologische verbindingszone en het laten meanderen van de Aa. Onder andere op de plek waar nu het hoofdveld van RKVV Erp ligt.
“Het komt nu echt dichtbij”
In 2025/2026 moet de schop in de grond voor de bouw van de nieuwe MFA. Hierin worden niet alleen alle huidige gebruikers van gemeenschapshuis ter Aa gehuisvest, maar ook de voetbal-, korfbal en tennisvereniging. Ook nieuwe gebruikers zullen welkom zijn, zoals buitenschoolse opvang en andere partijen die mede gebruik maken van de faciliteiten die het gebouw en de omgeving bieden.
Hoewel aanbestedingsregels in acht moeten worden genomen, lijkt het Mari een mooi vooruitzicht als de realisatie van het totale Omnipark uitgevoerd zou kunnen worden door bedrijven uit Erp en Meierijstad zelf. De expertise ervoor is aanwezig!
In 2027 moet de nieuwe MFA in gebruik worden genomen. Hopelijk is dan een nieuwe goede bestemming gevonden voor het paviljoen van de Korfrakkers en TPV Hertog Jan. In 2028, maar liefst nog eerder, worden ter Aa en het paviljoen van de voetbalvereniging gesloopt.
De aanwezigen waren enigszins beduusd door de voorgespiegelde snelheid waarmee de realisatie nu uit de startblokken komt. Johan van Gerwen, aandachts-wethouder van Omnipark de Brug namens het college van B&W vatte het mooi samen: `Het komt nu echt dichtbij.`
Meer ruimte voor water
De Brug draait om veel meer dan alleen het vasthouden, moderniseren en uitbreiden van alle voorzieningen in Erp. Ook waterbeheer is een belangrijke doelstelling voor de gemeente. Na de recente zware regenval en overstromingen afgelopen december, is iedereen zich er nóg meer van bewust dat er iets moet gebeuren om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.
Simon Schimmel (projectleider Waterschap Aa en Maas) benadrukte tijdens de bijeenkomst de watergerelateerde uitdagingen. Doel is om ruimte te creëren voor wateropslag, natuurontwikkeling en grondwaterbenutting voor agrariërs. Dit omvat het verbreden van de waterzone, het laten meanderen van de Aa, het delen onder water kunnen laten zetten bij langdurige extreme regenval, dit als onderdeel van het grotere ‘Kracht van het Aa-dal’ project. Dit gebied strekt zich uit van Beek en Donk tot aan kasteel Heeswijk. Harde deadline voor de realisatie van dit project vanuit ‘Brussel’ is eind 2027.
Oproep voor deelname aan werkgroepen
Hoewel deze bijeenkomst veel inzicht gaf in hoe het ervoor staat en wat ons nog te doen staat, leven er natuurlijk nog veel vragen onder de toekomstige gebruikers van de Brug. De stuurgroep zit midden februari bij elkaar om werkgroepen te definiëren en jaarplanningen te maken. Bij deze daarom al een uitnodiging: wil je meedenken? Wil jij een bijdrage leveren in een werkgroep om samen een ontmoetingsplek te creëren waar iedereen trots op gaat zijn? Laat jouw ideeën of gegevens dan achter op omniparkdebrug.nl/contact.