Afstand tussen overheid en burgers verkleinen
De afstand tussen burgers en overheid is groot. Door gemeentelijke herindelingen in Noordoost Brabant is de door bewoners ervaren afstand tot de lokale overheid gegroeid. Mensen voelen zich soms minder of te weinig betrokken. Ook hebben ze weinig vertrouwen in de wil en het vermogen van politici om tot oplossingen te komen voor de problemen en vragen in hun dorpen. Het belang is groot van een overheid die weet wat er speelt in de samenleving en met oplossingen komt die aansluiten bij de leefwereld van mensen. Gemeenten hebben een belangrijke rol in het verkleinen van de afstand.
Ongelijkheid in middelen en mogelijkheden verminderen
Er is sprake van structurele ongelijkheid in ons land en onze regio. Structurele ongelijkheid weerspiegelt zich in het vertrouwen dat burgers hebben in de overheid en in maatschappelijk onbehagen. De leefbaarheid van dorpen en wijken beperkt zich niet tot de fysieke woon- en leefomgeving. Lang niet iedereen kan meekomen. Mee kunnen doen in de samenleving gaat niet alleen over iemands inkomen en vermogen. Het gaat ook over hulpbronnen waarover mensen kunnen beschikken, zoals een sociaal netwerk, een goede gezondheid en de beheersing van digitale vaardigheden. Het is zaak om samen met bewoners, gemeenten en maatschappelijke organisaties de handschoen op te pakken voor de aanpak van deze vraagstukken.
Erkenning en waardering
Wantrouwen in de overheid en maatschappelijk onbehagen hangen ook samen met een ervaren gebrek aan waardering. Elk mens is op zoek naar een positieve identiteit die samenhangt met het horen bij een dorpsgemeenschap of gewaardeerde groep. Een accentverschuiving is nodig van wat mensen hebben naar wie ze zijn. In dorpsgemeenschappen zijn vele talenten aanwezig die bij kunnen en willen dragen aan de lokale samenleving. Het opzoeken van deze mensen en hun kwaliteiten inzetten, versterkt de kracht van de lokale samenleving. Ondersteuning van de lokale overheid van deze lokale samenredzaamheid zal bijdragen aan het gevoel van waardering van de bewoners.
Samen vormgeven van de eigen woon- en leefomgeving
Er zijn al grote stappen gezet om burgerparticipatie te vergroten. Denk daarbij aan het middel van burgerfora of de inzet van het beleidsinstrument kernendemocratie in de gemeente Land van Cuijk. Er is oogst uit KernenCV's uit de gemeenten Maashorst en Land van Cuijk. Het is tijd om een stap verder te gaan: laat burgers en beleidsmakers samen aanschuiven aan de ontwerptafel voor planvorming en planuitvoering.
Meer lezen?
Burgers gelijkwaardig aan de ontwerptafel van beleid
Karen van Oudenhoven-van der Zee
Sociaal en Cultureel Planbureau