Wat is een ecodorp?
Een ecodorp is een burgerinitiatief dat de deelnemers zelf ontwerpen.
Zij doen dat op een participatieve en democratische manier. Het zijn experimentele woonvormen die constant in beweging zijn. Duurzaamheid, ecologie en community vormen de basis van een ecodorp. Een ecodorp bestaat minimaal uit 8 volwassenen, maar er zijn ecodorpen van enkele honderden bewoners.
Elk ecodorp is uniek
Elk ecodorp uniek, omdat het ontworpen wordt door de mensen die er leven, volgens hun eigen visie, omgeving, cultuur en interesses. Door samen te werken met andere ecodorpen kunnen initiatiefnemers wel van elkaar leren en elkaar stimuleren.
Duurzaam en zelfvoorzienend
In deze leefgemeenschappen is veel aandacht voor ecologisch bouwen, hergebruik en recycling van materiaal. Daarnaast spelen zelfvoorzienendheid, het opwekken van energie en lokale voedselproductie een belangrijke rol. De dorpen zijn vaak zowel klimaatbestendig als klimaatpositief van aard. Een ecodorp kan een hele mooie samenhang met de omgeving hebben.
Community
Ecodorpen hebben vaak verschillende sociale voordelen voor de bewoners. Er wordt veelal gehandeld vanuit democratie, gelijkwaardigheid, community en wederzijdse hulp. Iedereen wordt betrokken in het ontwerp van hun eigen leefomgeving, productiemiddelen worden gedeeld en de bewoners leren elkaar op een bijzondere manier kennen. Ecodorpen bouwen aan sociaal kapitaal, waardoor sociale veerkracht ontstaat.
Lees meer bij het Global Ecovillage Network -Nederland
Ecodorpen in Noordoost Brabant
Voorbeelden van ecodorpen in ontwikkeling zijn er ook in Noordoost Brabant.
Wij noemen het Ecodorp Boekel, het Natuurdorp Maashorst en het Ecobosch.