Hoe kun je als gemeente structureel werken vanuit de leefwereld van inwoners? En wat valt er te leren van concrete ervaringen in verschillende gemeenten? Daarover ging de online webinarreeks ‘Structureel denken en werken vanuit de leefwereld’ van Movisie.
Gemeenten staan voor complexe opgaven. Zij realiseren zich steeds meer dat doorlopend contact en samenwerking met inwoners nodig is. De wet ‘Versterking participatie op decentraal niveau’ verplicht gemeenten om de betrokkenheid van inwoners verder te versterken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun beleid. Inwoners krijgen daarmee meer invloed op beslissingen die hen raken. Dat is essentieel voor een goed functionerende democratie. Dit betekent dat gemeenten meer gaan werken vanuit de leefwereld van inwoners. De uitdaging is om dit structureel te doen. Dat gaat verder dan een aantal losstaande trajecten. Het vraagt een andere manier van denken, houding en rol. Alleen als gemeenten de stem en ervaring van inwoners systematisch integreren, kunnen ze dienstbaar zijn aan de leefwereld van inwoners.
Waar beginnen?
Maar waar te beginnen om samen de handen uit de mouwen steken? De praktijkvoorbeelden uit deze webinarreeks bieden aanknopingspunten. Gemeenten kunnen aansluiten bij initiatieven, activiteiten en netwerken van inwoners. Bijvoorbeeld door samenwerking met sleutelpersonen of initiatieven in wijk en dorp. Daarnaast kunnen gemeenten de ervaringen van inwoners verankeren binnen de organisatie. Bijvoorbeeld door ervaringsdeskundigen in dienst te nemen of een ervaringsraad op te zetten.
Pas op dat je als gemeente niet blijft zoeken naar de perfecte mensen en vorm. Je kunt gewoon starten met contact maken met de inwoners.
Lees meer in Als gemeente werken vanuit de leefwereld van de inwoner
Bron: Movisie