Je kunt jaren in dorpen en wijken meelopen. Vele verrijkende gesprekken voeren. Er boeken over volschrijven. Hoewel de waardering voor lokale gemeenschappen groeit, blijft gemeenschapsgericht werken, ruimte regelen voor de samenleving, geen eenvoudige opgave voor de gemeenten.
Ruimte maken voor de gemeenschap
Iedereen die bezig is ruimte te maken, ervaart dat het een werkwoord is. Een werkwoord dat 'gedoe' geeft en om inzet vraagt. Gelukkig weerhoudt het pionierende wethouders en bestuurders van maatschappelijke organisaties er niet van zelf ruimte te pakken om ruimte te regelen. Daarbij maken houding of kleine praktijken vaak een groot verschil.
Leefbaarheid in de dorpen biedt ruimte aan bewonersinitiatieven
Leefbaarheid in de dorpen richt zich op het versnellen, verbinden en vermenigvuldigen van initiatieven uit de dorpen. Tal van initiatieven hebben een extra zetje gekregen om tot wasdom te komen. Met de gemeenten en de bewonersinitiatieven delen wij onze opgedane ervaringen en kennis. Wij leren dat anders werken vanuit de overheid belangrijk is. De gemeenten sluiten steeds meer aan bij de bewonersinitiatieven en hun visie op de maatschappelijke kansen en opgaven in de dorpen en wijken.
Hoe kun je meer gemeenschapsgericht werken
Sociale Vraagstukken sprak over dit onderwerp met maatschappelijke leiders, uitvoerende beroepskrachten en met de wethouders Yusuf Celik (Tilburg), Dennis de Vries (Utrecht), Sjaak Kruis (Lelystad), Mischa Peters (Culemborg), Marianne van der Sloot (Den Bosch), Erik Nijssen (Peel en Maas) en Cathalijne Dortmans (Helmond).
Lees meer in: Hoe kun je gemeenschapsgericht werken in gemeenten