Namens de gezamenlijke Wijk- en Dorpsraden van de voormalige gemeente Grave (3 wijkraden Grave, Escharen, Velp en Gassel)
Op 15 november 2023 hebben de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp hun langetermijnvisies aangeboden aan de gemeente Land van Cuijk. Nadat de individuele KernenCV’s compleet waren, besloten de 6 dorps- en wijkraden van de voormalige gemeente Grave samen op te trekken bij de vertaling van hun individuele CV’s naar individuele dorps- en wijkvisies.
In hun KernenCV’s hebben de inwoners naast de sterke punten van hun kern, vertaald in kansen, ook aangegeven welke punten meer aandacht nodig hebben, vertaald in wensen. Het opstellen van deze CV’s (een initiatief van de nieuwe fusiegemeente) vond plaats onder externe begeleiding. Het nadenken over en het zorgvuldig omschrijven van de sterke en minder sterke punten brachten veel nieuwe inzichten. Ditmaal namen de inwoners van de 6 dorps- en wijkraden zelf het initiatief om deze inzichten te concretiseren in hun dorps- en wijkvisies. Een belangrijk uitgangspunt was dat het een visie zou zijn door én van de inwoners voor de gemeente.
Het traject om tot de dorps- en wijkvisies te komen heeft ongeveer 2 jaar geduurd en heeft bij elkaar ongeveer 50.000 euro gekost. Verreweg de belangrijkste kostenpost bestond uit de externe inhuur van een expertbureau. Daarnaast zijn er kosten gemaakt voor het organiseren van bewonersavonden. De kosten werden gedragen door Regio Deal, Postcodeloterij en de 6 dorps- en wijkraden. De kerngroep werd gevormd door een vertegenwoordiger vanuit elke dorps- en wijkraad en vanuit de gemeente. De werkgroep had als taak het proces te bewaken en te coördineren. Een van de dorpsraden werd penningmeester.
Het traject startte met het opstellen van een duidelijk plan van aanpak en het formuleren van heldere mijlpalen. Vervolgens zijn er langs verschillende wegen acties en wensen opgehaald bij de inwoners van de kernen. Na inventarisatie, controle en toetsing zijn deze acties en wensen gegroepeerd in overzichtelijke thema’s. De acties en wensen zijn daarna per thema uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Wat kunnen de inwoners zelf doen, waarbij hebben ze welke hulp van de gemeente nodig, en wat ontstijgt de mogelijkheden van de inwoners en ligt echt op het bordje van de gemeente. Tot slot werden de acties en wensen geprioriteerd in de uitvoeringsagenda.
De visies bestaan uit een korte, krachtige omschrijving van elk thema, een plattegrond van de kern met daarop ingetekend de verschillende acties en wensen, een goed uitgewerkte uitvoeringsagenda en een plattegrond van de kern met daarop de prioritering van de acties en wensen.
De 6 dorps- en wijkvisies zijn recentelijk aan de gemeente aangeboden in het bijzijn van raadsleden en collegeleden. De volgende stap is het uitvoeren van de uitvoeringsagenda. Daar is elke kern zelf verantwoordelijk voor. De gemeente helpt uiteraard waar gewenst en waar nodig. Sommige kernen gaan met werkgroepen aan de slag, terwijl andere hebben gekozen voor een aanpak per actie of wens.
In het periodiek overleg houden de 6 dorps- en wijkraden elkaar ‘scherp’ en op de hoogte van individuele vorderingen. Op deze manier denken wij de uitvoering van de acties en wensen van de inwoners van onze kernen goed te kunnen waarborgen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal.