Begin 2021 is de Regio Deal Noordoost Brabant van start gegaan. De Regio Deal Noordoost Brabant is een initiatief van het Rijk met de regio om te werken aan de leefbaarheid en ontwikkeling voor het Noordoosten van Brabant. Het Rijk investeert samen met de provincie en een aantal gemeenten binnen Noordoost Brabant geld in de toekomst. Binnen de Regio Deal is één van de grotere projecten het programma ‘Leefbaarheid in de dorpen’. Het doel van het programma Leefbaarheid in de dorpen is om de dorpen in de toekomst vitaal en veerkrachtig te houden (Programmabureau Leefbaarheid, 2020).
Het doel van dit onderzoek was om aanbevelingen te doen aan het programmateam van het programma Leefbaarheid in de dorpen voor de optimalisering van het programma. Hierbij stond de volgende hoofdvraag centraal: Hoe kan het programmateam het programma ‘Leefbaarheid in de dorpen’ optimaliseren, om zo nog meer bij te dragen aan de tevredenheid en leefbaarheid van betrokkenen in de regio Noordoost Brabant'?
Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag zijn er interviews gehouden met bestuurders, ambtenaren en actieve bewoners van vier deelnemende gemeenten in de regio Noordoost Brabant: Heusden, Meierijstad, Maashorst en Land van Cuijk. Uit de gesprekken is duidelijk geworden wat de succesfactoren, belemmerende factoren en positieve effecten van het programma zijn. Daarnaast zijn voorwaarden naar voren gekomen die een bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid in Noordoost Brabant.
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zijn de volgende aanbevelingen opgesteld:
- Het platform Leefbaarheid in de dorpen blijven onderhouden.
- Duidelijkheid scheppen over subsidiemogelijkheden bij leefbaarheidsinitiatieven.
- Uitbreiden van het aantal deelnemende gemeenten binnen het programma.
- De rollen van initiatiefnemers en gemeenten binnen de uitvoering van initiatieven verduidelijken.
- Verbeteren van de communicatie tussen bewoners en ambtenaren van de deelnemende gemeenten.
- De gemeenschapskracht bevorderen.
- Evenementenorganisator inschakelen bij het organiseren van grote bijeenkomsten.
- Aandacht voor nazorg initiatieven.
- Een evenwichtig en constant team binnen de Werkgroep Leefbaarheid.
Lees meer:
Betori_1587843_AFSOPC42.pdf
Een adviesrapport voor het programmateam van het programma Leefbaarheid
11 januari 2024
Fenella Betori