Stichting Steenbreek is opgericht met een missie: de trend van de verstening te stoppen. Steenbreek spant zich in om zowel in de publieke als private ruimte onze leefomgeving in Nederland duurzaam te vergroenen. Daarbij kijkt Steenbreek verder dan enkel ‘groen doen’, want dat is niet voldoende.
De bescherming van biodiversiteit en oplossingen aandragen voor klimaatadaptatie zijn de belangrijkste vertrekpunten. Deze staan ook in verband met de positieve effecten die vergroening heeft op gezondheid & welzijn en de sociale cohesie.
Daarom richt Stichting Steenbreek zich de komende jaren op vier kernthema’s, die elkaar raken in onze activiteiten: biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid.
Initiatieven van en met bewoners
Als er geen ruimte is voor een voortuin, is het vaak mogelijk om een geveltuin aan te leggen. Dit is een strook groen van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen de gevel van een huis.
De boomspiegel, die lege grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de stad te vergroenen. Een groene, kleurige boomspiegel ziet er gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.
Kijk eens naar de tuinen in jouw straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken? Organiseer dan samen met buurgenoten een straatactie. Samen tuinieren is ook nog eens gezellig!
Lees meer over de steenbreekacties.
Deelnemers
Al meer dan 160 gemeenten hebben biodiversiteit en klimaatadaptatie hoog op de agenda staan. Zij delen de Steenbreekvisie om samen van groen weer de norm te maken. Steenbreek zet met deze gemeenten allerlei acties op touw om met inwoners en bedrijven zowel de private als de particuliere leefomgeving duurzaam te vergroenen. Ook bijna alle provincies, diverse waterschappen en woningcorporaties aangesloten als partner van Steenbreek.
Zie: kaart deelnemers Steenbreek