De vergrijzing en de toenemende zorgvraag, evenals de krapte op de arbeidsmarkt en woningmarkt zal er in de komende jaren toe leiden dat inwoners gevraagd wordt meer bij te dragen aan samenredzaamheid. Gemeenschappen die omzien naar elkaar en samen bouwen van sociale netwerken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. De Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB) heeft op verschillende bijeenkomsten van Regiodeal Programma Leefbaarheid in de dorpen het verhaal gedeeld over de rol en positie van de dorpsondersteuner.
Onderzoek en opgedane ervaringen tonen aan dat de dorpsondersteuner een aantoonbare sociale en economische meerwaarde heeft. In een flink aantal gemeenten in Noordoost Brabant zijn gebiedscoördinatoren of gebiedsregisseurs aan de slag. Deze werken veelal vanuit overheidsperspectief en een dorpsondersteuner juist vanuit de leefwereld van inwoners. Het gevoel van eigenaarschap van een dorpsondersteuner ligt veel meer bij de inwoners zelf.
Het regelen van een dorpsondersteuner roept bij dorps- en wijkraden echter vragen op als: “hoe dient deze gefinancierd te worden, wie stuurt de dorpsondersteuner aan?”, die als een drempel worden ervaren.
Na de zomer van 2024 is de VKKNB aangehaakt bij een lopend onderzoek van de NLZVE en VKKL over de doorontwikkeling van de Dorpsondersteuner. Op basis daarvan is een profielschets Dorpsondersteuner opgesteld als verbindende schakel binnen de gemeenschap. Ook het verdiepend onderzoek naar de rol en positie van een dorpsondersteuner kan een bouwsteen zijn voor een toekomstbestendig en duurzaam sociaal beleid binnen de samenleving.
Bron: VKKNB
Kijk hier voor: informatiebrochures VKKNB